Kontakti-Improvisaatio

Gabriel ja Elinmaria tanssivat kontakti-improvisaatiota sinisen meren edessä
Tervetuloa sukeltamaan kontakti-improvisaation maailmaan; sosiaaliseen tanssimuotoon, joka perustuu fyysisessä kontaktissa olevien kehojen väliseen kommunikaatioon ja suhteeseen liikkeen, tilan ja sisäisen aistitietoisuuden kanssa.

"You only have to let the soft animal of your body love what it loves"
- Mary Oliver
Lue lisää
ElinMaria & Gabriel opettavat alkeiskurssia Burning Art Festivalilla Vaasassa.
ElinMaria & Gabriel tanssivat kontakti-improvisaatiota jäätyneellä järvellä.

Asiakaspalaute

Inspiroiva materiaali ja kaunis tapa opettaa sitä pala palalta, rohkaisten meitä löytämään. Rakastan opetustasi ja sitä, mitä jaat: tilan ja ilmapiirin luominen, monimutkaisten asioiden opettaminen pala palalta ja niiden varovainen yhdistäminen monimutkaisiksi liikkuviksi kuvioiksi ilman, että oppilaat edes huomaavat vaikeutta. Arvostan myös rehellisyyttänne, että ette aina tiedä, mitä aiotte seuraavaksi tehdä, ja jaatte sen, se on ihailtavaa!

Pauliina Kettunen
CI-intensiivit

Olen osallistunut moniin ElinMarian ja Gabrielin työpajoihin ja kursseihin, joita he ovat pitäneet Uumajassa, Ruotsissa. Olen myös ollut mukana järjestämässä paria työpajaa. Heidän lähestymistapansa tanssiin (CI ja tanssi-improvisaatio) on leikkisä ja salliva. Heillä on hieno yhdistelmä antaa selkeitä ohjeita ja kuunnella ja mukautua ryhmän tarpeisiin. He ovat hyvin läsnä ja rohkaisevia, mikä saa sinut yhdistymään itseesi ja ryhmään syvällä tasolla. Ravitsevaa sekä keholle että sielulle. Kuvailisin heidän työpajojaan hauskoiksi, kevyiksi, leikkisiksi ja todella inspiroiviksi!

Stefan Andersson
CI Umeå

Kiitos kaikesta teknisestä tuesta. Tunsin viime päivinä, että löysin liikkeisiini uutta pehmeyttä ja kuuntelevuutta. Ymmärsin uusia tapoja seurata muita vartaloita pehmeällä virtauksella myös painoa antaen. Se oli kaunis tunne.

Evelina
Flow - kesäintensiivikurssi

Rakas ihana ElinMaria ja rakas ihana Gabriel, kiitos paljon ja tack meidän upeasta Lappi kokoontumisesta, se antoi minulle itseluottamusta tanssia enemmän Kontakti-Improvisaatiota tulevaisuudessa. Puhdas, selkeä ja innostunut lähestymistapanne auttoi minua paljon tuntemaan oloni turvalliseksi ja luomaan iloisen tilan täynnä luottamusta, vastuuta ja itsestä huolehtimista. Aion ehdottomasti lähteä kanssanne vielä kerran tällaiselle matkalle.

Mirjam
Lappi uudenvuoden tanssit

Teillä molemmilla on lempeä ja leikkisä tapa opastaa, ja sain upeita kokemuksia! Kun leikin lumessa, olin lapsi ja unohdin kaiken muun, lattialla pyöriminen toi minut lähemmäs sisintä olemustani. Ja seuratessani autenttista liikettä unohdin eron liikuttajan ja liikuteltavan välillä, luonto ja ihminen/ihmiskeho näyttivät olevan samanlaisia luonnon osia. Kiitos tilan säilyttämisestä ja kaikkien tunteiden kohtaamisesta. Itse pidin todella paljon nostoharjoituksista!

AnneMari Salminen
Lumi uudenvuoden tanssit

Opetuksenne oli energistä ja huolehtivaa, huomaavaista, lempeää ja materiaalin rakentamista vaihe vaiheelta, mutta orgaanisen virtauksen avulla. Tämä on ollut rauhoittava kokemus, joka muistuttaa paljon sitä elämää, jota haluaisin elää, päivästä toiseen.

Hilla
Momentum

Kontakti-Improvisaatio

LIIKKUMINEN JA VIESTINTÄ kosketuksen ja kehojen kautta. Yhden tai useamman tanssikumppanin kanssa tutkimme, miten tanssissa voimme seurata ja tulla seuratuksi kosketuspisteen kautta; antaa painoa toisen varaan ja navigoida ylösalaisin sekä eri tasoissa. Kontakti-improvisaatiossa (KI) improvisoimme liikettä, joka on saanut vaikutteita somaattisesta liikkeestä, nykytanssista, itämaisista taistelulajeista, sekä partnerointi- ja improvisaatiotekniikoista.

HARJOITTELU. Keho- ja tilatietoisuus, linjaus ja ergonomia, irntoutustekniikat, parityöskentely, improvisaatio, instant composition ja lyhdessä luominen. Kehität sisäistä ja ulkoista tietoisuuttasi ja saat paljon työkaluja improvisointiin sekä ymmärrystä siitä, miten organisoit kehosi liikkeessä. KI on ravitseva tila tutkia hengittävää ja eloisaa kehoasi ja uteliaisuuttasi liikkeen mahdollisuuksia kohtaan ja jakaa tanssin hauskuutta yhdessä muiden kanssa.

TAUSTAA Kontakti-improvisaatio on postmoderni tanssimuoto, jota harjoitetaan sosiaalisessa tanssissa ja nykytanssissa sekä sirkuksessa ja teatterissa. KI:n juuret ovat 70-luvulla, jolloin tanssija ja koreografi Steve Paxton kehitti kokeellisen tanssiesityksen, josta kehittyi oma sanasto ja tekniikka. Nykyään KI:lla on maailmanlaajuinen tanssiverkosto, jossa järjestetään festivaaleja, kursseja ja jameja. Steve Paxton ja tanssimuotoa varhain kehittäneet päättivät olla patentoimatta Kontakti-Improvisaatiota. Yksi toteamus on, että muoto itsessään on jatkuvassa tutkimuksessa ja osallistumisessa, joka rakentuu osallistaviin rakenteisiin; opimme kaikilta tanssilattialle osallistuvilta ja jakamalla inspiraatiota, tutkimista ja ainutlaatuisuutta.

“The improvised dance form is based on the communication between two moving bodies that are in physical contact and their combined relationship to the physical laws that govern their motion—gravity, momentum, inertia. The body, in order to open to these sensations, learns to release excess muscular tension and abandon a certain quality of willfulness to experience the natural flow of movement. Practice includes rolling, falling, being upside down, following a physical point of contact, supporting and giving weight to a partner.” /—early definition by Steve Paxton and others, 1970s,from CQ Vol. 5:1, Fall 1979

Kontakti-improvisaatiota vedessä

Sulautu painovoimattomaan tilaan ja kykene lentämään! Tule tietoiseksi nestemäisestä kehostasi! Kun tuomme KI:n veteen, avaamme uusia mahdollisuuksia kokemiseen ja liikkumiseen. Vesi voi tukea meitä päästämään irti ja pysymään valppaana ja virittyneenä juuri tähän hengityksen ja ei-hengityksen hetkeen, tiedostamaan lihasvoimamme, olemaan pehmeä ja tarkkaavainen liikkeissämme, olemaan avoin ja vastaanottavainen, kuinka leikkiä vauhdilla, spiraaleilla ja takatilalla painovoimattomuuden kanssa! Kun tuomme KI:n veteen, tutustumme uuteen elementtiin ja opimme rentoutumaan ei-hengityksen hiljaisessa tilassa. Vesi pitää sisällään syvän meditatiivisen läsnäolon ja leikkisyyden tilan.

Improvisaatio ja Instant composition

Kehittää liikesanastoa ja tarjoaa alustan, jossa kaikesta voi tulla tanssia. Improvisaation ydin on läsnäolo ja antautuminen tuntemattomalle. Instant Composition on jotain, jossa harjoitellaan ja avataan taitoja tehdä valintoja, vastaanottaa impulsseja, ajoitusta, tilan käyttöä, rytmiä ja musikaalisuutta. Instant Composition luo mahdollisuuksia erilaisiin taiteellisiin valintoihin kuin määrätty koreografia. Improvisaatiossa on kyse avautumisesta jollekin asialle sen sijaan, että toimisi tai yrittäisi.

Kontakti-Improvisaatio Moving Heartin kanssa

ElinMaria ja Gabriel ovat opettaneet yhdessä säännöllisesti vuodesta 2014 lähtien. Tapasimme tanssilattialla Berliinissä kesän intensiivikoulutuksessa yhden suosikkiopettajamme Jörg Hassmanin kanssa. Siitä lähtien olemme jatkaneet KI:n tutkimista, opettamista, tanssimista ja esiintymistä yhdessä.

KI ja somatiikka vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme. Yksi päivittäisistä harjoittistamme on autenttinen liike tai rullailu lattialla lapsen kanssa. Olemme uteliaita tuomaan ruumiillista kokemusta olemisesta; Miten poistun tuolista ja astun tuoliin? Miten kaadan painoni maahan ja miten suhtaudun painovoimaan? Yhdistänkö itseni keskukseeni? Miten astun halaukseen? Leikkiä lapseni kanssa? Miten istun, kävelen ja makaan päivän mittaan? Me opetamme oppiaksemme ja me opimme opettaaksemme, joku sanoi, ja se pätee myös meihin!

Tunneillamme, työpajoissa ja tapahtumissa jaamme materiaalia jonka avulla voimme parantaa KI-taitoja ja nauttia harjoituksen ympärille syntyneestä yhteisöstä. Monet työpajamme tapahtuvat kauniissa luontoympäristössä, takkojen lämmittämillä puulattioilla ja festivaalimaisessa tunnelmassa.

Olemme erityisen kiinnostuneita jakamaan materiaalia, joka valmistaa kehomme vähitellen vastaanottamaan ja ymmärtämään KI:n perusteita ja tekee tanssista mielenkiintoista ja hoitavaa. Tarkoituksenamme on luoda vaivaton tapa huijata kehoamme ja mieltämme uusiin taitoihin tai syventää jo olemassa olevia taitoja. Haluamme tukea omaa uteliaisuuttasi kasvamaan ja jakamaan sitä leikkisästi, nöyrästi ja tutkivasti. Tanssitaan!

ElinMaria

Olen somaattinen tutkimusmatkailija, joka on utelias siitä, miten voin ruumiillistaa arkielämäni. Minusta CI on niin älykäs tapa olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja päästä kosketuksiin itseni ja tanssin kanssa; sillä on kaikki mahdollisuudet lisätä kehon ja liikkeen tuntemusta, inspiraation lähde, olla herkkua, antaa minun leikkiä, meditoida, saada minut tuntemaan itseni läsnäolevaksi ja kytkeytyneeksi ja eläväksi, lisätä hyvinvointia, rentoutumista ja wow, kaikki nämä asiat samaan aikaan!

Aloitin tanssin Kontakti-Improvisaatioita 2006, kun opiskelin fyysistä teatteria, ja vuosi sen jälkeen lähdin liftaamaan Ruotsista Espanjaan ja myöhemmin Israeliin, ihan vain siksi, että sain osallistua erilaisiin jameihin, festivaaleihin ja kontsukursseihin . 2009/10 opiskelin ISLO:ssa tanssia ja somaattista tanssia, yhden vuoden täysimittainen ohjelma, johon kuului paljon KI:tä, ja aloitin KI:n opettamisen seuraavana vuonna. Olen ollut kiinnostunut sekä KI:tä koskevista poliittisista näkökannoista että esteettömyydestä erilaisille kehoille. Opetuksessani keskityn somaattiseen lähestymistapaan ja juurtumaan omaan ymmärrykseemme liikkeestä niin, että kun lopulta tapaamme muita, meillä on tunne oman tanssimme pitämisestä sulautuaksemme jonkun toisen kanssa. Improvisaatio ja välitön sommittelu ovat yksi lempiaiheistani! Rakastan sitä, kun "tanssillisen ajattelun" maaginen tila syntyy ja sävellämme välittömästi sen kanssa, mitä on.

Gabriel

Kontakti-improvisaatio on minulle elämäntapa, tapa liikkua, olla yhteydessä muihin ihmisiin, nauttia liikkuvasta kehosta ja pitää huolta kehostani. Nautin todella paljon Kontakti-Improvisaation tanssimisesta, ja se tuo minulle paljon iloa ja fyysistä nautintoa. Kontaktimprovisaatio sosiaalisena tanssimuotona on tuonut elämääni lukemattomia ihania ihmisiä ja nautin siitä, että työni kautta voin itse ylläpitää ja luoda tanssiyhteisöä ja mahdollisuuksia kokoontua yhteen tanssimaan. Tanssiessani yllätyn kerta toisensa jälkeen liikkeen loputtomista mahdollisuuksista ja siitä, miten yksityiskohtaisesti voimme sukeltaa tekniikoihin ja kuuntelemisen salaisuuksiin kosketuksen kautta. Rakastan tutkia ja oppia yhdessä ja rakastan jakaa tietoni ja inspiraationi muiden kanssa. Tanssiessani tunnen todella eläväni!

Sain ensimmäisen kosketukseni kontakti-improvisaatioon, kun osallistuin Outokummun tanssikoulun jameihin vuonna 2004. Siitä lähtien olen janonnut lisää. Tanssivana domadina minulla on ollut etuoikeutettu tilaisuus opiskella ja tanssia monien ihanien opettajien kanssa ympäri maailmaa. Pidin ensimmäisen kontakti-improvisaatiokurssini Ecuadorin sademetsässä vuonna 2012, ja sen jälkeen olen opettanut eri puolilla Eurooppaa, Aasiaa ja Latinalaista Amerikkaa. Vuosina 2013 ja 2014 opiskelin uutta tanssia, improvisaatiota ja performanssitaidetta Freiburgissa Bewegungs-art-tanssikoulussa ja kontakti-improvisaatiota TanzFabrikissa Berliinissä. Vesitanssi, Aguahara ja luonnossa eläminen ovat vaikuttaneet paljon tanssiini ja myös opetukseeni.

Tilauslomake
Ota yhteyttä!