Saaristomeri

Kolme ihmistä ihailee saaristomerta kalliolta käsin
Asumme ja työskentelemme saaristomeren sydämessä. Saaristomeri on maailmanlaajuisestikin ajateltuna todella ainutlaatuinen saaristo. Sen yli 50 000 saarta tekevät siitä maailman suurimman saariston.

Saaristomerellä tarkoitetaan Ahvenanmeren, Pohjanlahden ja Suomenlahden väliin jäävää merialuetta, joka on osa Itämerta. Saaristomeren alue käsittää yli 8000 neliökilometriä, josta 2000 neliökilometriä on maata. Saaristomeren isoimmat saaret ovat edelleen asuttuja ympärivuoden ja tämä tekee saaristomerestä ainutlaatuisen kulttuurikohteen. Valtaosa pienistä saarista ja luodoista on luonnonvaraisia ja asumattomia ja tämä yhdessä jokaisenoikeuksien kanssa antaa kulkijoille ainutlaatuiset mahdollisuudet liikkumiseen luonnossa. Saaristomeren luonto on erityinen, hyvin monimuotoinen ja ainutlaatuinen. Lisäksi saaristomeri on saavutettavissa myös julkisilla laivoilla ja lautoilla. Tämä yhdistelmä tekee Saaristomerestä hyvin ainutlaatuisen paikan ja upean kohteen vierailijoille. Me asumme ulkosaaristossa ja teemme läheistä yhteistyötä muiden saaristossa asuvien kanssa. Retkillämme ja tapahtumissamme pääset kokemaan ja näkemään läheltä tämän päivän saaristolaiskulttuuria ja elämäntapaa.

Voit lukea lisää Saaristomeren historiasta täältä:
Englanti / Suomeksi / Ruotsiksi
Saaristomeren alueen biosfäärialue

Saaristomeren kansallispuisto

Meidän toimintamme keskittyy Saaristomerelle ja etenkin Saaristomeren Kansallispuiston alueelle. Saaristomeren kansallispuisto on perustettu vuonna 1983 ja sen pinta-ala on 500 km2. Saaristomeren kansallispuiston maisemaa hallitsevat laajat saaristot, jotka koostuvat kallioluodoista ja metsäisistä saarista sekä suurista selkävesistä. Suuri osa saaristoa on vuodesta 1994 lukien kuulunut Unescon maailmanlaajuisen biosfäärialueiden verkostoon. Saaristomeren biosfäärialue haluaa yhdessä paikallisten asukkaiden, yrittäjien, tutkijoiden, viranomaisten ja eri organisaatioiden kanssa löytää kestäviä tapoja asua ja toimia saaristossa – tapoja, jotka edistävät saariston positiivista kehitystä ja meren puhtautta. Me olemme toiminnassa mukana Biosfäärialueen virallisena kumppanina.

Sekä ElinMaria että Gabriel ovat kulkeneet useita kertoja maapallon ympäri ja nähneet paljon ihmeellisiä paikkoja, mutta Saaristomeri on mielestämme yksi maailman ihmeellisimmistä maisemista. Maailman kaunein ja todellinen aarre. Saaristo on meille myös koti ja monella tavoin hyvin rakas. Meille on suunnaton ilo, että saamme tuoda sinut tutkimaan, nauttimaan ja ihastumaan kotisaaristostamme kanssamme.

Kansallispuiston kartta (linkki PDF-tiedostoon)

Voit lukea lisää Saaristomeren kansallispuistosta täältä:
Englanti / Suomeksi / Ruotsiksi

Tukikohtamme saaristossa

Tilauslomake
Ota yhteyttä!