Kontakt improvisation

Gabriel och Elinmaria dansar kontaktimprovisation framför det blå havet
Välkommen att dyka in i kontaktimprovisationens värld; en social dansform som bygger på kommunikationen mellan kroppar i fysisk kontakt och deras relation till rörelse, rumslig och inre sensorisk medvetenhet.

"You only have to let the soft animal of your body love what it loves"
- Mary Oliver
Läs mera
ElinMaria & Gabriel undervisar en nybörjarkurs på Burning Art Festival i Vasa.
ElinMaria & Gabriel dansar Contact Improvisation på en frusen sjö.

Testimonials

Inspirerande material och ett vackert sätt att lära ut det bit för bit och uppmuntra oss att upptäcka. Jag älskar er undervisning och det ni delar med er av: att skapa utrymmet och atmosfär, att lära ut komplexa saker bit för bit och att försiktigt sätta ihop dem till komplicerade rörekse-mönster utan att eleverna ens inser svårigheten. Jag uppskattar också er ärlighet när ni inte alltid vet och delar med er av hur ni känner, det är beundransvärt!

Pauliina Kettunen
CI-intensiva kurser

Jag har deltagit i många av ElinMaria och Gabriels workshops och kurser som de har hållit i Umeå. Och även varit med och arrangerat ett par workshops. Deras förhållningssätt till dans (CI och dansimprovisation) är lekfullt och tillåtande. De har en bra kombination av att ge tydliga instruktioner och att lyssna och anpassa sig till vad gruppen behöver. De är mycket närvarande och uppmuntrande, vilket gör att man får kontakt med sig själv och gruppen på ett djupt plan. Närande för både kropp och själ. Jag skulle beskriva deras workshops som roliga, lätta, lekfulla och verkligen inspirerande!

Stefan Andersson
CI Umeå

Tack för allt tekniskt stöd. De senaste dagarna kände jag att jag hittade en ny mjukhet och ett nytt lyssnande i mina rörelser. Jag förstod nya sätt att följa andra kroppar med ett mjukt flöde även när jag ger vikt. Det var en vacker känsla.

Evelina
Flow - Sommarintensivkurs

Kära vackra ElinMaria och kära vackra Gabriel, kiitos paljon ja tack för vår magnifika Lappi-sammankomst, det gav mig självförtroende att dansa mer CI i framtiden. Ert rena, tydliga, entusiastiska förhållningssätt hjälpte mig mycket att känna mig trygg och skapa ett glädjefyllt rum fullt av tillit, ansvar och självvård. Jag kommer definitivt att följa med dig igen på en sådan resa.

Mirjam
Lappi nyårsdans

Ni har båda ett mjukt och lekfullt sätt att guida och jag fick fantastiska upplevelser! När jag lekte i snön var jag ett barn och glömde allt annat, att rulla på golvet förde mig närmare mitt innersta väsen. Och när jag följde den autentiska rörelsen glömde jag skillnaden mellan den som rör sig och den som rör sig. Naturen och människan/den mänskliga kroppen verkade vara som delar av naturen. Tack för att ni upprätthåller utrymmet och möter alla känslor. Personligen gillade jag verkligen övningarna i lyft-teknik!

AnneMari Salminen
Lumi nyårsdans

Din undervisning var energisk och omsorgsfull, uppmärksam, mild och byggde upp material inte bara fas för fas, utan med ett organiskt flöde. Detta har varit en lugnande upplevelse, ungefär som det liv jag skulle vilja leva, från dag till dag.

Hilla
Momentum

Kontakt improvisation

RÖRELSE OCH KOMMUNIKATION genom beröring och våra kroppars landskap. Med en eller flera partners utforskar vi hur vi i dansen kan följa och bli följda genom kontaktpunkten; justera vår vikt på en annan och navigera genom att vara upp och ner och byta nivå. I Kontakt Improvisation (KI) improviserar vi dans som påverkas av tekniker från somatisk rörelsepraktik, samtida dans, contemporary, partnering och improvisation.

PRAKTIK Kropps- och rumslig medvetenhet, anpassning och ergonomi, frigörande tekniker, partnering, improvisation, omedelbar komposition och samskapande. Du kommer att utveckla din inre och yttre medvetenhet och få många verktyg för improvisation samt förståelse för hur du organiserar din kropp i rörelse. CI är ett näringsrikt utrymme för att utforska din andningssinnande kropp och din nyfikenhet på rörelsemöjligheter och dela glädjen i att dansa tillsammans med andra.

BAKGRUND Kontaktimprovisation är en postmodern dansform som praktiseras inom social dans och samtida dans samt inom cirkus och teater. KI har sina rötter i 70-talet då dansaren och koreografen Steve Paxton utvecklade en experimentell dansföreställning som utvecklades till ett egen teknik och vokabulär. Idag är CI ett världsomspännande nätverk för social dans med festivaler, sammankomster och jams. Steve Paxton och de som tidigt utvecklade dansformen beslutade att inte ta patent på Kontakt Improvisation. En utgångspunkt är att formen i sig själv är ett pågående utforskande och engagemang, byggt på deltagarstrukturer; vi lär oss av alla som deltar på dansgolvet och genom att dela med oss av vår inspiration och unikhet.

“The improvised dance form is based on the communication between two moving bodies that are in physical contact and their combined relationship to the physical laws that govern their motion—gravity, momentum, inertia. The body, in order to open to these sensations, learns to release excess muscular tension and abandon a certain quality of willfulness to experience the natural flow of movement. Practice includes rolling, falling, being upside down, following a physical point of contact, supporting and giving weight to a partner.” /—early definition by Steve Paxton and others, 1970s,from CQ Vol. 5:1, Fall 1979

Kontaktimprovisation i vattnet

Gå in i ett utrymme av tyngdlöshet och förmågan att flyga! Bli medveten om din flytande kropp! När vi tar KI till vattnet öppnar vi nya möjligheter till upplevelse och rörelser. Vattnet kan hjälpa oss att släppa taget och släppa loss, vara in-lyssnande och närvarande i just detta ögonblick av andning och icke-andning, bli medvetna om vår muskeltonus, vara mjuka och uppmärksamma i våra rörelser, vara öppna och mottagliga, leka med momentum, spiraler och backspace med icke-gravitation! När vi tar KI till vattnet lär vi känna ett nytt element och lär oss att slappna av i icke-andningens tysta rum. Vatten rymmer ett utrymme av djup meditativ närvaro och lekfullhet.

Improvisation och Instant Composition

Utvecklar ditt rörelsevokabulär och erbjuder en plattform där allt kan bli en dans. Improvisationens kärna är närvaro och att ge sig hän åt det okända. Instant composition är något där du övar och öppnar dina färdigheter i att göra val, ta emot impulser, timing, användning av utrymme, rytm och musikalitet. Instant composition skapar möjligheter till andra slags konstnärliga val än vad en fast koreografi skulle göra. Improvisation handlar om att öppna sig för något, i stället för att agera eller försöka.

Kontakt improvisation med Moving Heart

ElinMaria och Gabriel undervisar tillsammans regelbundet sedan 2014. Vi träffades på dansgolvet i Berlin på en intensiv sommarträning med en av våra favoritlärare Jörg Hassman. Sedan dess har vi fortsatt att utforska, undervisa, dansa och uppträda KI tillsammans.

Vårt dagliga liv påverkas av KI och somatiska praktiker. En av våra dagliga övningar är Autentic Movement eller att rulla på golvet med vårt barn. Vi är nyfikna på att ge en förkroppsligad upplevelse av att vara: Hur går jag upp ur och in i en stol? Hur lägger jag min vikt till marken och hur förhåller jag mig till gravitation? Hur initierar jag rörelse från mitt center? När jag tar emot en kram? När jag leker jag med mitt barn? Hur sitter, går och lägger jag mig under dagen? Vi lär ut för att lära oss och vi lär oss för att lära ut, har någon sagt, och det gäller även oss!

I våra klasser, workshops och evenemang bygger vi upp material för att förbättra färdigheterna i KI och för att njuta av den gemenskap som skapas kring praktiken. Många av våra workshops med KI sker i vackra naturmiljöer, på trägolv som värms upp av eldstäder och med en festivalliknande atmosfär.

Vi är särskilt intresserade av att dela med oss av teknik och material som gradvis förbereder våra kroppar för att ta emot och förstå grunderna i KI och som gör vår dans intressant och utvecklande. Vi har för avsikt att skapa ett enkelt sätt att lura våra kroppar och sinnen till nya färdigheter eller fördjupa det vi redan har. Vi vill stödja din egen nyfikenhet att växa och dela med oss av dans på ett lekfullt, ödmjukt och utforskande sätt. Låt oss dansa!

ElinMaria

Jag är en somatisk utforskare som är nyfiken på hur jag kan förkroppsliga min vardag. Jag tycker att KI är ett så intelligent sätt att interagera och komma i kontakt med mig själv, andra och dansen; med alla möjligheter att öka kropps- och rörelsemedvetenhet, en källa till inspiration, vara ett nöje, låta mig leka, en meditation, få mig att känna mig centrerad och i kontakt med och levande, öka välbefinnandet, avslappning och wow, alla dessa saker på samma gång!

Jag började dansa KI 2006 när jag studerade fysisk teater och året därpå liftade jag från Sverige till Spanien och senare Israel, bara för att delta i olika jams, festivaler och klasser med KI. 2009/10 studerade jag vid ISLO Dance and Somatics, ett års heltids program med mycket KI och jag började undervisa i KI året efter. Jag har varit intresserad både av politiska perspektiv på KI och tillgänglighet för olika kroppar. Min undervisning fokuserar på ett somatiskt förhållningssätt och att förankra oss i vår egen förståelse av rörelse så att vi när vi äntligen möter andra har en känsla av att hålla vår egen dans för att kunna smälta med någon annan. Improvisation och Instant Composition är ett av mina favoritämnen! Jag älskar när det magiska utrymmet för när "dansande tänkande" uppstår och vi komponerar omedelbart med det som är.

Gabriel

Kontact Improvisation är för mig ett sätt att leva, ett sätt att röra mig, komma i kontakt med andra människor, njuta av en rörlig kropp och ta hand om min kropp. Jag tycker verkligen om att dansa KI och det ger mig mycket glädje och fysisk njutning. KI som social dansform har fört in otaliga underbara människor i mitt liv och jag njuter av att jag genom mitt arbete själv kan upprätthålla och skapa en dansande gemenskap med möjligheter att komma samman för att dansa. När jag dansar överraskas jag gång på gång av rörelsens oändliga möjligheter och hur detaljerat vi kan dyka ner i teknikerna och hemligheterna kring att lyssna genom beröring. Jag älskar att utforska och lära tillsammans och jag älskar att dela med mig av min kunskap och inspiration till andra. När jag dansar känner jag mig verkligen levande!

Jag kom i kontakt med kontaktimprovisation första gången när jag deltog i Jam på Outokumpus dansskola 2004. Sedan dess har jag varit törstig efter mer. Som dansande nomad har jag haft den privilegierade möjligheten att studera och dansa med många underbara lärare runt om i världen. Jag höll min första kurs i kontaktimprovisation i Ecuadors regnskog 2012 och sedan dess har jag undervisat i olika delar av Europa, Asien och Latinamerika. Under 2013 och 2014 studerade jag new dance, improvisation och performance-konst i Freiburg på Bewegungs-art dance school och Kontakt Improvisation på TanzFabrik i Berlin. Dans i vatten, Aguahara och att leva i naturen har påverkat min dans och min undervisning mycket.

Blankett för prenumeration
Kontaktformulär