Community Dans

En grupp människor dansar på toppen av en sten.
Community dans ger dem som inte arbetar professionellt som dansare en möjlighet att arbeta konstnärligt med dans. Arbetet leds av en danskonstnär och skapas utifrån en plats och de människor som bor där genom att lyfta fram deras berättelser.
Läs mera

Testimonials

Det här har varit en fantastisk och viktig upplevelse. Filmandet, processen var rolig och det är speciellt att få uppleva. Det var en stor utmaning för mig att våga dansa. Men med tiden släppte jag taget och det blev roligt. Du fick oss att se skönheten i varje individs uttryck. Du skapade en accepterande atmosfär. Jag har vuxit genom att våga släppa barriärerna och öppna upp.

Sahar Svedberg
Imprint Gemenskapens dansprojekt

Att få arbeta konstnärligt med filmen har för mig inneburit att jag fått en chans att se min kropp som något konstnärligt, ett verktyg för att uttrycka mig, något fint att visa upp, som bara ska vara precis som det är, för det är så det är tänkt att det ska vara. - det här är tankar om min kropp som jag, som funktionshindrad, väldigt lätt glömmer bort bland alla andra idealbilder och media kring var normen är, långt ifrån verkligheten om hur min kropp ser ut och verkar ... jag är så tacksam för det!

Marlene Bergqvist
Imprint Gemenskapens dansprojekt

Moving Heart's värdegrund

Jag är inte intresserad av hur människor rör sig, jag är intresserad av vad som får dem att röra sig." -Pina Bausch

Moving Hearts värderingar bygger på inkludering; där människor med olika egenskaper och förmågor kan samskapa tillsammans på lika villkor och med samma möjligheter. Varje individ kan känna att de deltar i samma gemensamma mål och är direkt involverade i skapandeprocessen på lika villkor, oavsett bakgrund och uttryck.

Vi dras till frågor som "När blir rörelse och konstnärligt skapande meningsskapande för alla? När blir en rörelse poesi? Vad gör dig nyfiken och intresserad av din egen och andras rörelse? Vad är dans och när känner vi att vi dansar? Vad kan vara ett tillstånd av dans-tänkande? Hur upplever vi ett gemensamt konstnärligt mål trots olikheter?

Vi är nyfikna på hur konstnärliga processer och skapandet av dans kan ske utanför den etablerade scenen med den redan initierade publiken som har särskilt intresse för dans eller/och är professionellt verksamma. Vi tror att det finns ett syfte för samtida konst och dans att inte bara vara för en mindre grupp etablerade konstnärer eller bara inom akademiska väggar. Vi vill göra konstnärliga processer tillgängliga för ett brett spektrum av människor.

Med vår breda bakgrund att skapa dans till ett brett spektrum av olika utrymmen och människor är ett av våra huvudfokus sociala värderingar och att arbeta för jämlikhet och människans unika, naturliga förmåga att skapa konstnärligt, oavsett bakgrund, utbildning eller erfarenhet.

"Kroppen är levande konst. Din rörelse genom tid och rum är konst. En målare har penslar. Du har din kropp." -Anna Halprin

Community Dans Project

ElinMaria och Gabriel har engagerat sig i en mängd olika dansprojekt.
Filmen Avtryck är ett porträtt av fem personer som deltog i Community Dance-projektet När Vi Dansar. Projektet genomfördes med stöd av Dans i Västerbotten och under konstnärlig ledning av dansarna och projektledarna ElinMaria Sydänvirta, Gabriel Sydänvirta och i nära samarbete med dansaren och filmskaparen Emelie Boman.

Deltagarna i dansworkshoparna hade inte träffats tidigare och ingen av dem hade någon tidigare erfarenhet av att arbeta professionellt med dans. De lärde känna varandra genom en intim process med sina minnen, genom samtal, men framför allt med kroppen.

Varje deltagare valde en händelse som de har varit med om, eller just nu upplever, och som har förändrat deras liv. Med stöd av koreograferna fick de verktyg för att skapa sina egna rörelser och uttryck utifrån den valda händelsen. Genom att låta fem personer gestalta livsförändrande händelser vill vi komma bort från det konventionella dokumentära berättandet och låta rörelsen ta över där orden inte räcker till. Med sina olika åldrar, livserfarenheter och bakgrunder har de alla gått igenom något som förändrat dem och deras liv. Trots de svårigheter de gått igenom har de funnit sin styrka. Vi vill bjuda in publiken att lära känna dem och inspireras av den styrkan. Deras väg från aska till en nyfunnen inre eld. Filmen är så mycket mer än bara en film och det är något som vi tror kommer att kännas hos tittaren.

Blankett för prenumeration
Kontaktformulär