Yoga med ElinMaria har varit bra för min fibromyalgi, att jag känner mig starkare och slappnar av bättre i min kropp. När man har ont i kroppen spänner man sig, men efter yoga känner jag mig väldigt lätt.
Varje torsdag i juli i Nötö, 18.00 - 19.00
Land med dig själv och fyll på med ny energi och närvaro! Vi gör yoga genom hela kroppen med välbalanserade yogasekvenser för att bli starkare och rörligare och skapa större tillgång till oss själva.
Plats: Nötö Café Skolan
- Innehåll: Klassen bygger på Virya-yogans biomekaniska teman, där du lär känna de positiva effekterna av rörelseteori och hur position (asana), andning (pranayama), rörelse (vinyasa), närvaro (mindfulness) och filosofi samverkar i vårt förhållande till oss själva och livet. Varje klass erbjuder filosofiska tankekorn för möjligheten till nya perspektiv och med en nyfikenhet på hur vi förhåller oss till yoga.
- För vem? Välkomna både den erfarna yogin och den med liten erfarenhet. Klassen är uppbyggd med möjligheter att fördjupa sig oavsett tidigare erfarenhet i teknik, biomekanik och filosofi. Avsikten är att alla ska kunna ta med sig något användbart från yogamattan.
- Vad ska du ta med dig?: Ta med din egen matta. Vi gör yoga utomhus i trädgården om vädret tillåter det.
Stärk din kropp och själ genom medvetna och mjuka rörelser för återhämtning och kroppsmedvetenhet, där modern kunskap från stresshantering, somatik och fysioterapi blandas med yogans traditionella andningsövningar och metoder för djup avslappning.
Plats Nötö Café Skolan.
- Innehåll: Välkommen att landa med dig själv mitt i vardagens bestyr. Denna klass erbjuder ett andrum där vi mjukt stärker upp kropp och själ genom medvetna och mjuka rörelser. Vi skapar en upplevelse av närvaro, balans och fyller på med ny energi. Vi yogar genom hela kroppen med stor vikt på närvaro där vi lär känna de positiva effekterna av att mjukt stärka upp kroppen genom ett inre lyssnande. Fokus ligger på återhämtning och kroppskännedom där moderna kunskaper från stresshantering, somatik och fysioterapi blandas med yogans traditionella andnings-övningar och metoder för djupavslappning. Varje klass erbjuder filosofiska tankekorn för möjlighet till nya perspektiv och med en nyfikenhet på hur vi förhåller oss till livet.
- För vem? Yogan passar alla, oavsett kropp och lika väl den erfarna yogin som den med mindre erfarenhet.
- Vad ska du ta med dig?: Ta med din egen matta, även en vanlig campingmatta är okej. Vi gör yoga utomhus i trädgården om vädret tillåter det.
Förnya din energi med en avkopplande kajak- och yoga-retreat på den vackra ön Nötö. Låt dig vila i naturens tystnad och upplev magin i Skärgårdshavets nationalpark.
All information och bokningar här (länk)
Privatlektioner individuellt eller i grupp
Boka en yoga som är skräddarsydd för dig och dina behov! Under en privatlektion anpassar vi yogan efter önskemål och behov; med fokus på att stärka kroppen med mer fysiskt krävande yoga eller mer skonsam mobilisering. Balansera ditt nervsystem och få fler verktyg för stressreducering och postural hälsa. Klassen erbjuder filosofiska tankar för möjligheten till nya perspektiv och med en nyfikenhet på vardagens förhållningssätt. Vi kan yoga inomhus eller utomhus i Nötös vackra natur beroende på önskemål.
Boka för dig själv, tillsammans med en vän eller tillsammans med en liten grupp.
- 1 person 85 euro, 1,5 timmars yoga
- Grupp på 5-8 personer 350, euro 1,5 h
Om du vill kan du också fråga om privata vandringar via kontaktformuläret som du hittar längst ner på denna sida..
Landa i kroppens vara, bada dina sinnen i naturens alla intryck och ge dig själv utrymme att försiktigt stärka kropp och själ med yoga och mindfulness.
- Innehåll: Yoga skapar en upplevelse av närvaro, balans och fyller på med ny energi. Retreaten ger extra fokus på återhämtning, avslappning och att varsamt stärka kropp och själ inifrån och ut. Vårt filosofiska tema berör medkänsla och att utforska kroppens resurser för stresshantering och återhämtning. Dagen ger utrymme för tystnad; både inre och yttre med varsam vägledning med utrymme för kontemplation.
En del av dagen är vi utomhus för att koppla av och ta del av naturens läkande krafter. Studier visar bland annat att efter bara en kvart i skogen sänks vårt blodtryck märkbart. Otroligt, eller hur? Genom att medvetet sakta ner och vila i alla naturens intryck kan vi reglera nervsystemet och återhämta oss från stress, stärka vårt immunförsvar, minska ångest och utmattning samt få tillgång till bättre kognitiv förmåga och kreativitet.
Övningar i mindfulness skapar utrymme för att varva ner och känna och uppleva naturen med våra sinnen; vi "badar" i naturens alla ljud och intryck; i havets skvalpande och höstskogens tystnad, att vila blicken på trädens toppar och lägga märke till detaljer. Vi skapar en paus där vårt ständigt lösningsorienterade sinne kan vila i kroppens och naturens vara, om så bara för en stund.
- Program
12-13.30 Mindfulness och naturbad
13.30-14 Paus med tystnad
14-16 Yoga inomhus
17 Middag
18-20 Bastu vid havet
-För vem?: Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att delta, kom som du är!
- Språk: Svenska med möjlighet till översättning till engelska. Om du talar finska försöker vi hjälpa varandra.
ElinMaria Sydänvirta har mer än 20 års daglig erfarenhet av yoga och meditation. Utbildad av Nordic Yoga Institute och Virya yogalärare, Mindfulness Center Sweden (MfC), ISLO Dance and Somatics, Somatic Selfcompassion® trauma Informed Approach.
Värderingar och fokus i min undervisning:
- Yoga som en praktik där jag får tillgång till mer och mer subtila nivåer av min kropp och varande.
- Öka förståelsen för sambanden mellan sinne, tankar och känslor (mindfulness), andning (pranayama), position (asana), rörelse (vinyasa) och blick (drishti).
- En säker och hållbar yogapraktik med hjälp av byggstenar från fysioterapi och rörelseteori. Att gradvis bygga upp grunderna och utvecklingen av varje asana och övergångarna däremellan.
- Att erbjuda filosofiska tanke-korn och teman där jag förmedlar filosofi med ett undersökande tillvägagångssätt för att berika och skapa en nyfikenhet och förundran över yoga och livet och att skippa dogmatiska förtecken.
- Ett helande rum för att integrera medkänsla och omsorg om vår kropp och vårt sinne och dess ständigt föränderliga rytmer. Att hitta ett tillvägagångssätt i praktiken där vi kan lära oss av vår kropp och vårt hjärta och våga vara öppna för olika behov i olika ögonblick.
- Glädjen i rörelse och ett utrymme för inre och yttre frihet. Att lära sig nya färdigheter kan vara lekfullt och roligt!
Jag fann yogan redan som 14-åring genom min nyfikenhet på nya syn- och förhållningssätt till livet. Yogan blev för mig, tillsammans med andra somatiska praktiker, en viktig resurs i att hantera min reumatiska värk och återkommande depressioner och ännu idag kan yogan hålla mig både värk-och symtomfri för det mesta.
Jag är bevandrad i många olika traditioner, såsom Satyananda Yoga, Kundalini Yoga, Iyengar Yoga, Acro Yoga, Yoni Shakti Yoga Therapy, Yoga nidra och sedan många år Astangha Vinyasa Yoga. Med Virya Yoga hittade jag mitt hem som yogalärare och dess ödmjuka förhållningssätt baserat på de senaste rönen inom rörelseanalyser, biomekanik och historieforskning och med en glädje och lekfullhet i både filosofi och praktik. Andra praktiker som starkt påverkar min yogaundervisning är medkänsla, somatiska parktiker (t.ex. Body Mind Centering, developmental movement patterns), naturen och mindfulness.
På den här sidan kan du läsa mer om mitt sätt att arbeta med yoga! Du kommer att känna igen stilen från hatha, vinyasa och traditionell yoga som Satanayanda Yoga. Du kommer att bekanta dig med somatik och medveten (mindful) rörelse samt få lite mat till dina filosofiska tankar!
Varmt välkommen, ElinMaria
Rörelse och andning baserat på Virya Yogans välbalanserade sekvenser där vi gör yoga genom hela kroppen, lär känna de positiva effekterna av rörelseteori och hur position (asana), andning (pranayama), rörelse (vinyasa), närvaro (mindfulness) och filosofi kan fungera tillsammans i vår relation till oss själva, varandra och livet. Varje klass erbjuder filosofiska tankekorn för möjligheten till nya perspektiv och med en nyfikenhet på hur vi förhåller oss till både yoga och livet.
"Viryayoga står för en modern och lärande yoga, med byggstenar från fysioterapi och rörelseteori där gammal kunskap ifrågasätts och nya erfarenheter införlivas. ..Det handlar om hur kraft och rörelse påverkar kroppen, kort och gott rörelselära och hur vi använder kroppen på ett hälsosamt sätt. ..Samtidigt som vi ständigt uppdaterar oss med aktuell kunskap inom rörelselära är vi lika hängivna yogans tusenåriga filosofiska rötter. Viryayoga är en filosofisk yoga, men samtidigt odogmatisk."
/Nordiska Yogainstitutet Virya Yoga
Yoga med fokus på att integrera närvaro och en allt mer subtil medvetenhet om kropp och sinne. Vi får en paus för återhämtning där vi försiktigt kan stärka oss själva genom medvetna och mjuka rörelser; en meditation i rörelse och andning. När vi skapar en medvetenhet om oss själva får nervsystemet utrymme att läka och vi ökar vår förmåga att vara med livet som det är. Fokus ligger på återhämtning och kroppsmedvetenhet, där modern kunskap från stresshantering, somatik och fysioterapi blandas med yogans traditionella andningsövningar och metoder för djup avslappning. Varje klass bjuder på filosofiska tankar för möjligheten till nya perspektiv och med en nyfikenhet på hur vi förhåller oss till livet.
Embodiment och somatik är en metod för att integrera hela vårt väsen, vårt sinne och vår kropp i förhållande till jordiska ting och krafter. Vi kommer att delta i övningar som fördjupar vårt förhållande till tyngdkraften, markreaktionskraften, våra hjärtan, vårt centrum och vår andning. Samtidigt som vi kommer hem i våra kroppar och dess relation till jorden förändras vår uppfattning och vi får en bredare tillgång till vad vi är och vad yoga kan vara. Med ett somatiskt förhållningssätt till yoga kan vi ge möjlighet att styra vår praktik för att ge frihet och lätthet till vår kropp snarare än det traditionella förhållningssättet där yoga praktiseras för att kontrollera kroppen.
ElinMaria hämtar inspiration från Body Mind Centering, utvecklingsmässiga rörelsemönster, Mindful movement och en djup nyfikenhet på våra kroppars visdom. Jag ger samma värde åt byggstenar från fysioterapi och rörelseteori som från den inre förståelsen, lyssnandet och den upplevda erfarenheten av kroppen och kroppsmedvetandet. Från denna rika jordmån bygger jag upp en nyfikenhet på våra kroppssystem och de föränderliga rytmerna i våra levande andande kroppar.
"Var är den inre vinyasans inriktning? Hur kan vi acceptera den inriktning vi har så att vi är mest balanserade i den kropp vi har för tillfället? Inte den kropp som vi brukade ha eller den kropp som vi vill ha eller den som vi ser bilden av den 'rätta' formen, den 'rätta' formen, den 'rätta' hårfärgen, den 'rätta' storleken på foten."
- Bonnie Bainbridge Cohen
Bada dina sinnen i naturens alla intryck, förankra kroppens landskap med naturens och ge utrymme för upplevelsen av kontemplation och vitalitet. När vi gör yoga i naturen inbjuds vi att landa i nuet och vi blir naturligt integrerade med föränderliga ytor och sinnesintryck. Fokus ligger på att jorda oss i oss själva och integrera upplevelsen av naturen i och omkring oss, återställa nervsystemet från stress, öka den kognitiva förmågan och kreativiteten och bygga upp närvaro, balans och ny vitalitet.
ElinMaria har sin egen yogapraktik delvis utomhus, i naturen och under olika årstider. Jag älskar den kreativitet och de möjligheter som naturen erbjuder, hur den bryter mina vanor och för mig in i det nuvarande ögonblicket. Med naturen har jag mycket roligt; jag gör kroppspussel med min kropp och intressanta naturomgivningar och utvidgar mitt sinne till alla naturens intryck. Vad sägs om asana-balans med blicken vilande på vattnet eller de föränderliga molnen? Armbalans på en sten? Eller att justera mina interversioner med en gren i ett träd? Vila upp och ner på en stenig kulle eller lukta på mossan i en fuktig skog? Att begrunda naturen inom mig och dess koppling till naturen runt omkring mig hjälper mig att förbli ödmjuk och full av underverk!
Yogan kan ge utrymme för vår mänskliga drivkraft att söka mening, sammanhang och värde i denna underbara värld.
Med yogan kan vi utforska filosofiska och etiska förhållnings-sätt som kan ge näring åt denna längtan. Yogan kan beröra mer existentiella frågeställningar kring etik och vår plats i världen eller frågor som till exempel rör vår hälsa.
Yogans rika filosofiska tradition har sitt ursprung inom österländsk filosofi där Hinduismen och Buddismen påverkat och utvecklat de mång-facetterade inriktningar på den yoga som utövas idag. Klassisk yogalitteratur och filosofi är omkring 600 år gamla och bygger på traditioner som kan berika och ge nya perspektiv till västerländska perspektiv på tillvaron. I öst dominerar en holistisk syn på människan; där kropp själ och intellekt är en helhet och i ett ständigt samspel till skillnad från västerländsk kultur där de betraktas som separata enheter som många gånger inte har något med varandra att göra.
Klassisk yoga kan beskrivas som en väg för att nå insikt om sig själv och livet, där det fysiska utövandet endast är en liten del av vad som myntar begreppet yoga. Den moderna yogan har utvecklats kring de fysiska yoga-övningarna och deras positiva effekterna på välbefinnande, stresshantering, fitness och hälsa. Yogan är idag starkt sammankopplat med ett skönhets-ideal och idén om den perfekta kroppen. Genom att inkludera filosofi i vårt yoga-utövande kan yogan få värdegrund som inte bygger på att tukta kroppen till perfektion men istället utforska möjliga förhållnings-sätt till oss själva och livet. Kanske är det här som yoga kan vara annorlunda än andra kroppsliga träningsformer; även existentiella aspekter av att finnas till får ta plats och en holistisk syn på människan undersöks.
ElinMarias yoga-undervisning integrerar ett utforskande och filosofiskt förhållnings-sätt till livets stora eller små frågor där det inte finnas några självklara svar. Jag tror det är lika viktigt för oss människor att skapa livsrum för existentiell förundran som att befästa resurser för välmående i livet. Jag är nyfiken på att göra ett holistiska syn-sätt greppbart för det sammanhang vi nu lever i och sedan praktiskt genomförbart; genom kroppen och sinnet. De filosofiska tankekorn som jag delar med mig av härur inte endast från yogans klassiska litteratur utan har sin inspiration lika väl från modern buddism, mindfulness och somatisk praktik. Jag förmedlar filosofi med ett undersökande förhållning-sätt för att berika och skapa en nyfikenhet på yogan och livet och jag skippar dogmatiska förtecken. På mina klasser uppmuntras ett ödmjukt utforskande på både kropp och knopp, där inte sällan också humorn får utrymme när vi ger oss an filosofiska påståenden och förhållningssätt.
Det jag hoppas när du kommer på yoga med mig är att du får ett utrymme att mest av allt bara vara; in i kroppen och nuet där det finns en upplevelse av medvetande som inte bara är intellektets ständiga default mood. Samtidigt vill jag att det du tar med dig från yoga-mattan är tankekorn och frågeställningar som kan skapa en nyfikenhet och förundran till hur du vill ta tillvara på ditt liv.
Tillsammans med mig kan du, om du vill, utforska;
- Vad håller du heligt och hur vill du vårda om det du älskar i ditt liv?
- Hur förhåller jag mig till mig själv och det jag upplever här och nu; i kroppen, sinnet, tankar och känslor?
- Hur upplever jag det när jag fördjupar min kontakt med kropp, rörelse, andning, position och blick?
- Vad händer när jag kontemplerar på ett holistiska förhållnings-sätt till kropp och själ, mig själv i samspel och relation till omvärlden?
- Hur kan medkänsla och icke-våld förändra mitt perspektiv och min inställning till livet?
- På vilket sätt kan yogan vara en resurs för att möta livet som det är, med alla dess stunder av både lidande och lycka?
- Hur kan österländska filosofier vara en inspiration för att skapa mer förundran, omsorg, medkänsla och mening i mitt eget liv?
Svårigheter och lidande i olika former är något som förenar oss människor. Medkänsla gör oss medvetna om hur vi hör samman med varandra och kan skapa mening och samhörighet med omvärlden. När vi kultiverar empati öppnar vi dörrar för att förstå andras situation och lidande bättre och det ger oss glädjen och styrkan i att svara an på det i medkänsla. Ett grundläggande förhållnings-sätt i österländsk filosofi är att förstå hur vi alla, både människor djur och natur, samverkar och påverkar varandra och därför är det etiskt värdefullt att ta hand om varandra, att kultivera en omsorg om andra. I buddistisk tradition är medkänslan ett rättesnöre, något som leder till lycksalighet och är en stor del av meningen med livet. Medkänsla är idag en beprövat och forskningsbaserad metod i väst som ett sätt att öka välbefinnande och motståndskraft mitt i livets utmaningar. Självmedkänsla används både som terapi och metod för att öka livskvalitét och skapa samhällsförändring.
"Somatic Selfcompassion (Somatisk Självmedkänsla) är ett sätt att förstå den stressiga värld vi lever i idag, och en önskan att hitta verktyg för att förstå och förbli grundad och närd i dessa svåra tider." /Kristy Arbon.
Självmedkänsla är ett radikalt sätt att erkänna lidande som en del av att vara människa och en förståelse att när vi är vår allierade snarare än vår fiende leder det oss till mer konstruktiva och hållbara sätt att hantera livet på. Vi övar oss i att vara vår vän, även när vi behöver det som mest. Med medkänsla kan vi bygga en grund för inre stöd i våra lärande-processer och en känsla av tillhörighet, med möjlighet för vårt nervsystem att skapa trygghet i motsats till de överlevnadsmekanismer som våra kroppar annars använder när de utsätts för stressfaktorer.
"I närvaro av en person som är fast etablerad i icke-våld upphör alla fientligheter" /Yoga Sutra Sutra 2.35
Jag strävar efter att integrera medkänsla i all min undervisning som ett återkommande förhållningssätt till oss själva och varandra, både genom attityder och specifika övningar. Att utöva yoga med medkänsla och icke-våld är en grundsten för vår förmåga att integrera närvaro och fokus i vårt utövande och liv, så att säga meditationens mycket centrala praktik. Utan medkänsla blir det för svårt att vara med obehag och leder snarare till dissociation än helhet och relation. Som en etisk riktlinje kan medkänsla ge vår yoga-praktik en bredare dimension där vår omsorg om oss själva också genererar omsorg om andra. När vi erkänner vår plats i livet som en del av en gemenskap kan vår yoga kanske bidra till en större fred, inte bara vår egen.
"Jag lär ut denna trefaldiga sanning till alla: Ett generöst hjärta, vänligt tal och ett leverne i tjänst och medkänsla är de saker som förenar mänskligheten." /Buddha
Mer information kommer!