Dans i äldreomsorg

En grupp äldre personer i rullstolar som dansar
Dans skapar utrymme för rörelseglädje, gemenskap och poesi utan ord. Vi tränar koordination, rörlighet och minne. Med dans kan sätta fart på berättarivret och skapa plats för kroppens ordlösa berättande. 
Läs mera

Testimonials

Det är fantastiskt att det finns proffesionella människor som du som kan förgylla livet för våra äldre.

Erja Rajakangas, föreståndare, äldreboende
Regnbågen/Palvelutalo

Dans för äldre

Med dans underhåller vi koordination, balans, rörlighet, rytm och minne. Vi aktiverar hjärnan och upprätthåller kroppens motoriska färdigheter. Dansen riktar sig till det friska i en person och skapar ett utrymme där alla deltar på sina egna villkor. Fokus ligger på gemenskap och glädjen där alla kan delta som de är idag. Dansen sker oftast sittande på en stol. Tillhörande rekvisita stimulerar fantasi och minne, våra taktila sinnen och är ett hjälpmedel för ökad rörelseförmåga.

Bakgrund

ElinMaria har mångårig erfarenhet av att leda dans inom äldreomsorgen och upphör aldrig att förundras över den magi som uppstår när kroppen får ta plats och musikens medryckande väcker minnen och social samhörighet. Jag har faciliterat tre utvecklingsprojekt för personal i att leda dans på flera äldreboenden, inklusive personer med minnessjukdom, i Sverige under 2013, 2014 och 2015. Bland annat i samarbete med Lycksele kommun, studieförbundet i Åre och Balettakademien i Umeå. Från 2023 har jag hållit regelbundna verkstäder på äldrevårdscentret i Korpo Finland.

Blankett för prenumeration
Kontaktformulär