Skärgårdshavet

Tre personer beundrar skärgårdshavet från en klippa
Vi bor och arbetar i hjärtat av Skärgårdshavet. Skärgårdshavet är en verkligt unik skärgård, även i ett globalt perspektiv. Med över 50 000 öar är det världens största skärgård.

Med skärgårdshavet avses havsområdet mellan Ålands hav, Bottenviken och Finska viken, som är en del av Östersjön. Skärgårdshavets område omfattar mer än 8 000 kvadratkilometer, varav 2 000 kvadratkilometer är land. De största öarna i Skärgårdshavet är fortfarande bebodda året runt, vilket gör Skärgårdshavet till ett unikt kulturellt resmål. De flesta av de små öarna och holmarna är vilda och obebodda och detta, tillsammans med allemansrätten, ger resenärerna unika möjligheter att njuta av naturen. Skärgårdshavet är dessutom tillgängligt med allmänna fartyg och färjor. Denna kombination gör skärgården till en mycket speciell plats och ett underbart resmål för besökare. På Moving Heart-resor och evenemang samarbetar vi med andra lokala tjänster och du får uppleva och se öarnas kultur och livsstil.

Du kan läsa mer om skärgårdshavets historia här:
Engelska / Finska / Svenska
Biosfärområdet Skärgårdshavets biosfärområde

Skärgårdshavets nationalpark

Vår verksamhet är särskilt inriktad på Skärgårdens nationalpark. Skärgårdsnaturparken grundades 1983 för att skydda skärgårdshavets natur och kultur. Nationalparken ligger söder om huvudöarna Korpo och Nago. Parken är 50 000 hektar stor och därmed den största av Finlands fyra marina nationalparker. Landskapet i Skärgårdshavets nationalpark domineras av vidsträckta skärgårdar som består av klippformationer och skogiga öar samt stora bakvatten. En stor del av skärgården ingår sedan 1994 i Unescos globala nätverk av biosfärområden. Biosfärområdet Skärgårdshavet vill tillsammans med lokalbefolkningen, företagare, forskare, myndigheter och olika organisationer hitta hållbara sätt att leva och arbeta i skärgården - sätt som främjar en positiv utveckling av skärgården och ett rent hav. Vi deltar i verksamheten som officiell partner till biosfärreservatet.

Både ElinMaria och Gabriel har rest runt jorden flera gånger och sett många vackra platser. Enligt vår erfarenhet är landskapet i Skärgårdshavet ett av de mest imponerande, en verklig skatt i världen. Vi är välsignade över att det också är vårt hem. Det är ett enormt nöje för oss att kunna ta er med oss för att utforska, njuta och bli förälskade i skärgården.

Karta över nationalparken (länk till PDF)

Du kan läsa mer om Skärgårdshavets nationalpark här:
Engelska / Finska / Svenska

Våra baser i Skärgården

Blankett för prenumeration
Kontaktformulär